Досвід партнерів: внесення змін до екоконтролю під час війни

Photo by Viktor Talashuk on Unsplash

Перевірка забруднюючих підприємств Державною екологічною інспекцією (далі – ДЕІ), її процедура та умови давно є приводом для дискусій серед громадськості. 
Змістити фокус уваги та дещо його переналаштувати, щоб найчастіше і найбільш ретельно під час планового контролю перевірялися справді шкідливі підприємства – таку мету поставила перед собою ГО «Зелена альтернатива України». Реалізовуватися ж вона мала у межах проєкту EMITTER за активної участі ГО SaveDnipro.

Задум vs реальні умови реалізації

Амбітне завдання вимагає залученості та зосередженості. І ГО «Зелена альтернатива України» готувалася до тривалого процесу взаємодії з державною інституцією задля впровадження у майбутньому важливих змін. Проте повномасштабне російське вторгнення змінило все. Замість запланованої діяльності протягом двох з половиною років довелося зосередитися на геть інших, зовсім не довкіллєвих, проблемах. Наприклад, на забезпеченні тимчасовим житлом внутрішньо переміщених осіб. 

За пів року, коли перший шок минув і країна почала потроху оговтуватися, стало зрозуміло, що не втілити плани модернізації підходів до державного екоконтролю буде великою помилкою. Скільки б не тривала війна, треба продовжувати рух до змін.

Підготовчі кроки

Через військовий стан ДЕІ не може працювати у звичному форматі – зараз це лише фіксація шкоди для довкілля, завданої війною, та перевірка діяльності підприємств лише за заявами громадян (наприклад, нещодавно «АрселорМіттал Кривий Ріг» оштрафували на 10,2 млн грн за викиди забруднюючих речовин у повітря саме через скарги громадян). Загалом же планові перевірки повністю поставлені на паузу відповідними змінами в законодавстві. 

Тому ГО «Зелена альтернатива України» поверталася до своєї профільної діяльності поступово, як-от:

  • переглянула рекомендації щодо екоінспектування, розроблені Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) для Молдови;
  • проконсультувалася  з керівником Інспекції з охорони навколишнього середовища Молдови Іоном Булмагою щодо практичного впровадження таких змін;
  • презентувала свої напрацювання щодо змін підходів до планового екологічного контролю в Україні на організованій ОЕСР конференції «Регіональний семінар з питань покращення екологічних інспекцій для посилення екологічної стійкості».

Завдяки цим активностям команда організації переконалася, що рухається в правильному напрямі. 

Що вдалося зробити

Організація провела масштабну роботу і розробила низку важливих для реформування екоінспекції документів.

1. Пропозиції внесення змін до Постанови КМУ №182 щодо зміни критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності.

У чому суть?

Підрахунок та розподіл критеріїв, за якими відбувається оцінка підприємства, недосконалі. Згідно з ним, часто виникають ситуації, коли однакові ризики для довкілля несуть промислові гіганти та котельня дитячого садка. Тому «Зелена альтернатива» пропонує враховувати:

  • не кількість порушень, а грошовий еквівалент завданої шкоди;
  • не число здійснених позапланових заходів нагляду, а кількість звернень громадян; 
  • безпідставне недопущення перевірки на підприємство має тягнути за собою обов’язкове внесення підприємства до плану заходів на наступний рік;
  • наближеність конкретного підприємства до місць проживання населення, природних територій тощо.

Також пропонується заохочувати:

  • модернізацію;
  • страхування ризиків для відшкодування потенційної шкоди, завданої довкіллю;
  • встановлення автоматизованої системи контролю викидів забруднюючих речовин для зменшення періодичності контролю ДЕІ.

Результат: ДІЕУ підтвердила, що ці пропозиції будуть враховані при внесенні відповідних змін у законодавстві.

2. Пропозиції до «Стратегії реформування системи державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів в Україні та затвердження операційного плану заходів її реалізації у 2024-2026 роках».

У чому суть?

У наявній системі екоконтролю є низка пунктів, які можна і треба змінити. Серед таких можливостей, на думку «Зеленої альтернативи», є:

  • усунення дублювання функцій між різними установами;
  • вдосконалення системи критеріїв, за якими оцінюється ступінь 
  • ризику від провадження господарської діяльності;
  • збільшення наповнення інформації в інформаційно-аналітичній системі (ІАС) щодо суб’єктів господарювання, які підлягають контролю;
  • створення внутрішнього реєстру правопорушників природоохоронного законодавства та обмін цими даними з поліцейською інтегрованою інформаційно-пошуковою системою органів внутрішніх справ України.

Результат: ДЕІУ підтвердила, що деякі з пропозицій будуть враховані під час остаточного затвердження тексту Стратегії. 

3. Рекомендації щодо коректного наповнення ІАС результатами судових рішень.

У чому суть?

Порушення, які фіксують екоінспектори на підприємствах-забруднювачах, часто оскаржуються в суді – вони навіть можуть бути скасовані повністю або у певній частині. Проте в ІАС такі оновлені дані часто не потрапляють, через що інспектори продовжують користуватися лише інформацією з власних актів перевірки. Водночас внаслідок судових процесів суб’єкт господарювання може отримати іншу групу ризику, ніж яку мав на момент перевірки.

Регулярний аудит, який враховує всі судові рішення, апеляції та порівнює з цим результати перевірок інспекторів, допоможе вчасно актуалізовувати інформацію і доповнювати нею систему. 

Результат: ДЕІ як спеціальне доручення надіслало ці рекомендації територіальним та міжрегіональним органам. Тепер в ІАС містяться всі судові рішення та скориговані результати перевірок.

Це стало одним з найвагоміших досягнень організації в проєкті – ініціативу вдалося повністю реалізувати та побачити у перспективі, як це працюватиме після відновлення планових перевірок. 

4. Бази даних суб’єктів господарювання, які потенційно можуть бути об’єктами перевірок екоінспекції. 

У чому суть? 

Наповнення бази даних ДЕІ відбувається несистематично та кількома шляхами, як-от самостійний пошук підприємств інспекторами, інформація від обласних управлінь статистики, дані департаментів екології тощо. На жаль, такі способи не забезпечують опрацювання всіх наявних підприємств. 

А через війну взагалі було втрачено велику частину можливостей для пошуку нових підприємств, наприклад, багато підприємств релокувалися зі східних областей країни до західних. Натомість ГО Save Dnipro вже має розроблений інструмент для пошуку та аналізу суб’єктів господарювання, які наявні в базі даних системи SaveEcoBot, за різними критеріями: від кількості дозволів – до фінансової звітності. 

Порівняння баз даних ГО Save Dnipro та ДЕІУ  (240 000  та 35 000 суб’єктів відповідно) допомогло виявити 205 000 підприємств, які потребують внесення в базу та перевірки. Наступним кроком має бути підтвердження їх відповідності критеріям ризику і внесення цих суб’єктів господарювання до ІАС для подальших  планових перевірок. Шкода, але це може відбутися лише після внесення змін у функціонал ІАС. 

Результат: базу даних передали в користування ДЕІ. Установа підтвердила, що  розіслала її територіальним та міжрегіональним органам з рекомендаціями щодо використання в роботі та наповнення ІАС.

5. Поза тим, «Зеленій альтернативі України» вдалося налагодити плідну співпрацю з ДЕІ, залучити до роботи різні відділи, департаменти, територіальні органи. А також – провести адвокаційну кампанію, зокрема:

  • опублікувати матеріал задля роз’яснення суті реформи екологічного контролю, її ключових принципів та поточного статусу законопроєкту на сайті РБК;
  • взяти участь у слуханнях екологічного комітету Верховної Ради України – член команди організації Денис Каплунов виступив на панелі, присвяченій реформі державного екологічного контролю;
  • створити низку тематичних відеороликів, які пояснюють основні принципи реформи екоконтролю, зміни для бізнесу та нові антикорупційні норми в законопроєкті.

Що далі?

ГО «Зелена альтернатива України» зараз проводить позапроєктну діяльність. Серед іншого – й надалі контролює ДЕІ та очікує на врахування всіх напрацьованих документів у законопроєкті, який має змінити процедури у екоінспекції. 

Організація також вбачає своє завдання у певній просвітницькій роботі. Тобто пояснювати суспільству на конкретних прикладах, що може змінити законопроєкт, наприклад, для бізнесу. А також доносити важливість цієї реформи у контексті повоєнного відновлення України. Так зміни передбачають розширення мережі екоінспекторів і ними можуть стати також ветерани, які мають релевантний досвід – навички керування дроном, володіння зброєю. 

Розроблений організацією «Зелена альтернатива України» проєкт змін абсолютно точно не втратить своєї актуальності, а з відновленням планових перевірок набуде ще більш актуального значення. 

Ця публікація створена за фінансової підтримки Європейського Союзу в межах проєкту EMITTER. Її зміст є винятково відповідальністю ГО SaveDnipro і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Підтримай внеском

Дякуємо, що хочеш допомогти нашому ГО стабільно розвиватися!

Аби підтримати нас, перейди за цим посиланням.